Hopp til innhold

Aktiviteter som piffer opp skituren for barna

Barn liker variasjon og lek. Gjør derfor turen til en lek. Lær hverandre nye sanger underveis, eller syng de dere kan. Når barna synger sammen, blir de sjelden leie av å gå. Det er også bra å vende oppmerksomheten utover dersom noen synes turen blir litt ensformig. Observér omgivelsene med fantasi. Se etter figurer i skogen og i skyene. Bruk tid til å utforske det som pirrer nysgjerrigheten. Lytt etter fugler og se etter dyrespor.

Spisepause.

Når det er tid for pause, er det lurt å lage en god rasteplass. Husk sitteunderlag til alle. Har man med Skeasy, kan barnet sitte på den. Bruk pausene til å skape gode opplevelser. Skihopping er gøy for alle. Både store og små får vise hvor flinke og modige de er, og de kan le av hverandres fall og rare landinger.

Bygge i snøen.

Om tiden og forholdene tillater, er det alltid gøy å lage snøhule. Ta i så fall med spade. Finn en skavl, eller lag en haug, og grav en hule. Dersom det er vindpakket snø, er det fint å bygge noe av snøklosser, Bruk skiene som snøsag. Bygg en lévegg, borg eller en iglo. En borg inviterer selvsagt også til snøballkrig.

Bål.

Når man raster, er det alltid populært med et bål. Legg bålet på fast underlag, eller lag et underlag av granbar nederst og ferske grener oppå. Da smelter ikke bålet så raskt ned i snøen, og det blir mindre røyk. La barna hjelpe å sanke og legge ved på bålet. Grill pølser. Koking på primus er også hyggelig. Det gir en god følelse av leirplass og litt mer uteliv enn bare varm drikke fra en termos. Men varm drikke fra termos er også bra!

Lek og moro.

Dersom det er skrånende terreng ved rasteplassen, er det hyggelig å lage en flaskerenne. Lag et spor med svinger og hopp, og send flaske eller termos ned renna. Man kan ta tiden, og konkurrere om å ha den raskeste flasken. Aking med plastpose er den menneskelige varianten. Enkelt og gøy. Pass på at flasker og plastposer blir med hjem.

Klatring i trær er også veldig gøy, synes mange. Det er perfekt å øve seg når det er snø under, og ganske trygt om man faller. Noen har prøvd å klatre i trær med ski, uten å lykkes noe særlig med det. Best uten ski.

Sisten kan man derimot leke med ski. Det er gjerne for dem som har mye overskudd etter turen, og synest pausen blir veldig lang. Eller om man har kommet fram til målet og skal overnatte.

Hvile for minsten, mens turen fortsetter.

Å sitte på en Skeasy som følger skisporet er en populær avveksling for de minste. Det gir også litt ekstra trim til den som trekker. Det er ofte kjærkomment etter at minsten har bestemt tempoet en stund.

Man behøver selvsagt ikke gjøre alt dette i løpet av en tur. Det viktigste er at man kommer seg ut og får en god opplevelse sammen i naturen. Gode opplevelser som gir mersmak.