Hopp til innhold

Familietur på ski med overnatting – et minne for livet

Her er erfaringer fra en overnattingstur som tre småbarnsfamilier boende i Oslo var på med barn mellom 9 og 13 år, litt om turen og tips som gjør slike herlige turer mulig også med mindre barn.

Spenningen og forventningen var til å ta og føle på etter at vi hadde bestemt oss; både voksne og barn gledet seg til å gå sammen med to andre familier på en mye større tur enn vi hittil hadde prøvd. Vi skulle ta buss langt avsted, og bruke to dager på å gå på ski helt hjem.
 
Turen startet en lørdagsmorgen med skibussen fra Lysaker til Ringkollen. Planen var å gå fra Ringkollen til Bogstad med overnatting på Løvlia. Løvlia ligger høyt og fritt midt på Krokskogen og drives av Skiforeningen. Fra Ringkollen til Løvlia valgte vi en rute på ca. 12 km. Neste dag var distansen cirka 24 km hjem.
 
De voksne og de største barna hadde med ryggsekk med klær, niste og det som ellers hører med på en litt lengre skitur. Vekten på sekkene var helt grei, siden vi skulle overnatte på Løvlia med fullpensjon, oppredd seng og håndkle.
Vær og føre var strålende, med sol og 5-6 minusgrader. Barna gikk fremst i samlet flokk, og skravlet i vei. Underveis la vi inn et stopp med niste og termos. Alle var utålmodige etter å komme fram til stedet vi skulle overnatte, så motivasjonen til å gå var veldig god. Vi var et følge på seks barn og seks voksne, som gjerne holdt ulik fart både oppover og nedover. Siden vi hadde hele dagen på oss, ga vi oss god tid, og ventet på hverandre stadig vekk. Vi kom fram til Løvlia rundt kl. 1300h, og hadde god tid til å leke ute, før vi etter hvert installerte oss for overnatting.
 
Det var en fin vinterdag, med mye folk som hadde tatt turen til Løvlia. Utover ettermiddagen forsvinner alle som er på dagsbesøk, og overnattingsgjestene får hele stedet for seg selv. Det spilles kort og brettspill rundt bordene, med gode muligheter til å bli kjent med nye venner. En tre-retters middag smaker ekstra godt etter å ha gått langt og kommet til slike trivelige omgivelser.
 
Etter å ha stått tidlig opp for å rekke bussen og en dag med mye aktivitet, var alle klare for en god natts søvn da kvelden kom. Neste dag ventet en super frokost, og alt som trengtes for å lage en god niste til resten av turen. Vi gikk helt til Fossum/Bogstad via Vensåsseter, der det var servering av nydelige vafler den dagen. Distansen ble omtrent 24 km, med dobbelt så mye nedover som oppover. Det var godt vær og godt føre, som gjorde det lett å gå. Etappen var mye lenger enn de fleste av oss hadde gått hittil i sesongen, og det var godt å komme hjem. Vel hjemme unnet vi oss en liten afterski-seanse i sofakroken med musikk og gode forfriskninger.
 
En litt kortere variant av turen er å gå fra Løvlia til Skansebakken, der man kan ta bussen inn mot Oslo. Det er cirka 17 km, og er nok best dersom barna er mindre enn 9-10 år eller ikke er vant til å gå langt. Ruten Ringkollen-Løvlia-Skansebakken er vist på kartutsnittet. Det er hentet fra nettsiden til Skiforeningen, som er et ypperlig verktøy til å planlegge fine turer.
 
Nå finnes det en god løsning som gjør det mulig å gjennomføre slike turer også med mindre barn. Med en Skeasy i bagasjen, kan man legge bak seg lange strekk med god fart, og la barnet gå selv i perioder. I strekninger med mye nedover, er det stas for barnet å stå selv.
 
Det var en flott opplevelse å dra på overnattingstur på Løvlia sammen med flere barnefamilier. Der er også mange andre muligheter både med betjente og ubetjente overnattingssteder. Vi anbefaler alle å være medlem i Skiforeningen, og bruke nettsidene til å planlegge hyggelige turer med og uten overnatting. Med Skeasy kan de små barna bli med på turer med Skibussen, buss, T-bane og tog. Nyt sesongen så lenge den varer. Den blir bedre og bedre til den plutselig er over.