Hopp til innhold

Naturopplevelser og turglede med barna

I en spørreundersøkelse ble barn spurt om hva de savner mest i hverdagen. Les videre om hva de svarte, og om et funn som overrasker mange foreldre.

Fri lek i fri natur

I artikkelen «Slipp barn ut i naturen» fra Forskning.no kan vi lese at barn setter stor pris på fri lek i fri natur sammen med andre barn. En undersøkelse har vist at det barn savner mest, er å ha mer tid med venner. Barnas ønske om mer tid med venner og fri lek står i kontrast til funn i undersøkelsen om hva foreldrene selv tror. Den viser at foreldre tenker at de selv burde ta mer initiativ til å organisere barnas aktiviteter. Artikkelen viser også til en undersøkelse som fant at barna opplevde glede, spenning og mestring i naturen, og opplevelsene ble sterkere når barn var sammen. Dette åpner for en vinn-vinn-situasjon: gode naturopplevelser, sunne fornøyde foreldre og aktive barn i fri utfoldelse i naturen, med sosialt samvær på toppen av det hele. Ta derfor initiativ til felles turer med andre. Velg mål og tilpass tempoet etter hvem som er med. Målet er en positiv opplevelse, med nok tid til å leke.

Variasjon

Det er mye som kan gjøre turen til en lek. Lær hverandre nye sanger underveis, eller syng noe kjent. Når barna synger sammen, blir de sjelden leie av å gå. Det er også bra å vende oppmerksomheten utover dersom noen synes turen blir litt ensformig. Observer omgivelsene med fantasi. Se etter figurer i skogen og i skyene. Bruk tid til å utforske det som pirrer nysgjerrigheten. Insekter er spennende, men ikke så vanlig om vinteren. Lytt etter fugler og se etter dyrespor.

Pause og gøy

Når det er tid for pause, er det lurt å lage en god rasteplass. Bruk pausene til å skape gode opplevelser. Skihopping er gøy for alle. Både store og små får vise hvor flinke og modige de er, og de kan le av hverandres fall og rare landinger. Lag bål og la barna hjelpe å sanke og fyre. Grill pølser. Bål eller primus gir en god følelse av leirplass og litt mer uteliv enn bare varm drikke fra en termos. Men varm drikke fra termos er også bra! Litt mer om å lage en bra rasteplass her.

Sosialt samvær og et lite tips

Når de voksne tar en ekstra kaffekopp og prater litt, er kysten klar for barna til å leke fritt. Det er ikke sikkert de trenger tips, men aking med plastpose er en fin aktivitet barna kan gjøre på egen hånd. Det er enkelt og gøy dersom det er bratt nok. Pass på at plastposer blir med hjem. Skihopping eller bygge noe av snø er fine greier. Mange barn liker også å klatre i trær. Det er perfekt å øve seg når det er snø under, og ganske trygt om man faller. Noen har prøvd å klatre i trær med ski. Selv om det kan være moro, er klatring best uten ski.
Et lite tips for at venner med barn av ulik alder på skitur lettere kan holde følge, er å ta med en Skeasy i sekken. Skeasy kan monteres på ski fra 90 cm til 140 cm, og passer for barn i alderen 2 til 7 år. Vår oppfordring er: Ta initiativ til felles turer sammen med andre, og la barna få leke fritt. Søk gode opplevelse sammen med venner i naturen. Gode opplevelser som gir mersmak for store og små.