Hopp til innhold

Slik blir skituren en suksess hver gang

Tar det lenger tid å bli klar for tur enn selve turen? Har ikke barna like lyst på tur som de voksne? Her følger noen tips som vil snu på det.

Tørr og varm

Vær godt kledd og i aktivitet. Ren ull innerst er best. Med gamasjer til barna unngår de snø i skiskoene som smelter og gir våte og kalde føtter. Tørre og varme barn må til for en hyggelig tur.

Motiverende turmål

For barna, og for mange voksne, er matpausen mer populær enn skigåingen. Det hjelper på motivasjonen å ha noe å glede seg til underveis. Betjente hytter med servering er veldig bra turmål for de som har slike innen rekkevidde. Lysten på vafler, kakao og kanelboller foran peisen på hytta kan hente fram uante krefter. Når dagsformen eller vær og føreforhold gjør at man ikke rekker så langt som man hadde tenkt, gjelder det å holde humøret oppe, og tilpasse ambisjonene slik at det blir hyggelig likevel. Lek med barna underveis. Observer omgivelsene med fantasi, figurer i skogen, skyer, fugler, lyder, spor og så videre. Ser du noe god bjørkenever underveis, ta det med i lomma om du har bålplaner.

Bra rasteplass

Turmålet trenger ikke å være et spesifikt sted, men kan være rundt neste sving, neste utsiktspunkt, om ti minutter, eller nærmeste sted å lage en bra rasteplass. Ta med god mat og varm drikke. Gjør matpausen til turens høydepunkt. Lag en god rasteplass med gode sitteplasser lé for vinden. Velg gjerne sted med utsikt eller en lysning i skogen. Legg ski og staver på snøen med sitteunderlag oppå. Husk sitteunderlag til alle. Tramp en grop foran ski og staver til beina. Da sitter man godt. Spark av snø på skoene, og ha tørre votter og lue. Det er også hyggelig med en lévegg av snøblokker. Bruk ski til å skjære ut blokker om snøen er egnet. Det kan være lurt å sende en voksen i forveien å starte forberedelsene på rasteplassen. Slå floke og hopp litt hvis noen er kalde. Bål er alltid populært. Ta gjerne med ved hjemmefra, dersom det ikke er lett å finne på tur. Noe opptenningsved og 3-5 kubber er gjerne nok. Tennbriketter er lurt i tillegg til fyrstikker eller lighter. Ta hensyn til vindretning når bålet plasseres i forhold til sitteplassene. Plasser helst bålet på fast underlag. Lag et underlag til bålet av greiner, granbar eller steinheller, dersom bålet må plasseres på snø. Når snøen smelter, forsvinner bålet nedover, og det brenner dårlig med mye røyk. Rasteplassen er et sted for lek og moro, både for store og små. Lag et hopp, der både voksne og barn får vise fram sine varianter av stiler og fall. Flaske-aking er også moro når forholdene innbyr til det. lag en renne med svinger og hopp, og send en flaske eller termos i renna.

Hyggelig slutt

Selv om turen fram til rasteplassen går greit, og det er kjempegøy på rasteplassen, kan turen tilbake likevel bli en prøvelse. Derfor er det lurt å velge turer som avsluttes med en del nedoverbakker. Når man bestemmer hvor langt man skal går før man snur, skal man selvsagt ha tilbaketuren i bakhodet. Som en sikkerhet, både når de gjelder å rekke fram til planlagt sted, og komme helt hjem i godt humør, er en Skeasy i sekken en trygghet. Da kan man nyte turen i visshet om at det også vil gå greit på returen. Skeasy får plass i tursekken, og kan monteres på alle typer ski fra 90 cm til 140 cm med vanlig binding (NNN). Med Skeasy kommer alle helt frem, og fornøyde hjem.